Pektin

Pektin

Gıda üretiminde jelleştirici, stabilizatör ve kıvam arttırıcı olarak kullanılan pektin, hemen hemen bütün meyvelerde doğal olarak bulunmakla birlikte, endüstriyel üretimde özellikle turunçgiller, elma veya ayvadan elde edilmektedir.

Üretimdeki etkisi, kullanıldığı ürünlerin yapısını iyileştirmesi, ağız hissini yoğunlaştırması, aromanın dağılımını ve hissedilmesini artırması ve ürünün raf ömrünü uzatmasıdır.

Pektin,  şekerle birlikte jel oluşturma özelliğinden dolayı,  şeker kombinasyonu ile gıda endüstrisinde dolgunlaştırıcı ajan olarak da kullanılmaktadır. Bu özelliğinden dolayı en yaygın kullanım alanları reçel ve marmelat üretimidir.

Jelleştirme oranının çok yüksek olmasından dolayı jöle şekerlemenin ana maddesini oluşturmaktadır. Pektin’ in kullanıldığı diğer ürünler ise; jöle, meyve suları, süt ürünleri,  soslar, salça, mayonez ve fırıncılık ürünleridir.

Gıda Sektöründeki Uygulama Amaçları

    • JELLEŞME: Jöle, jöle şekerleme, marmelat, reçel
    • KIVAM VERME: Salça, krema, krem peynir, sos, mayonez
    • AROMA İYİLEŞTİRİCİ: Meyveli yoğurt
    • STABİLİZATÖR: Dondurma
    • BAYATLAMAYI GECİKTİRME: Fırıncılık ürünleri
    • HOMOJEN YAPI VE STABİL GÖRÜNTÜ: Meyve suları