Jelatin

Jelatin

Jelatin, hayvan deri ve/veya kemiklerinde bulunan Kolajenin hidrolize edilmesiyle elde edilen saf bir proteindir. İçeriği %85-90 protein, %10-12 su ve %2-3 minerallerden oluşur ve 100 gramında yaklaşık 350-400 kcal beslenme değeri bulunmaktadır.

Jelatin doğal saf bir protein olduğundan ne Avrupa Birliği Gıda Kodeksi ne de Türk Gıda Kodeksinde katkı maddesi olarak kabul edilmez. Doğal ve sağlıklı bir ürün olduğu için gıda katkı maddelerine verilen E kodu, jelatine verilmemiştir.

Ayrıca, insan vücudunun kendi başına üretemediği ve aldığı besinlerden düzenli olarak alması gereken on aminoasit vardır. Jelatin, insan vücudu için esansiyel olan 10 amino asitten, triftopan dışındaki, dokuzunu içermektedir ve bu özelliği sayesinden dengeli beslenmeyi sağlar. Jelatin kolesterolden muaftır.

Jelatini benzersiz kılan en önemli özelliği termo-dönüşümlü jelleştirmesidir. Isıya tabi tutulan jelatin bazlı bir üretim reçetesi sıvılaşır, soğutulduğunda ise jelleşir. Bu özellik çok hızlı bir şekilde gerçekleşir ve kalitede önemli değişiklikler olmaksızın tekrarlanabilir.

Jelatin Kullanım Alanları

Jelatin, kıvam arttırma, jelleştirme, durultma, dengeleme, köpükleştirme, emülsiyon oluşumu ve stabilizasyon, film oluşumu gibi özelliklerinden ötürü gıda sektörünün çeşitli alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Jelatin, ağırlıklı olarak şekerleme üreticileri tarafından yumuşak şekerleme, marshmallow, toffee tarzı şekerlemelerde kullanılır. Ayrıca, şarap ve meyve sularının durultulmasında, et ve süt ürünlerinde ve saf bir protein olduğu için sporcuların destek olarak kullandığı içecek ve gıda ürünlerinde kullanılır.

  • Jelleşmeajanı: Jöleli tatlılar, şekerlemeler, etler, et sosları
  • Yapı sağlayıcı: Lokum, koz helvası, kremalar, sufleler, fırın ürünleri
  • Bağlama Ajanı: Rulo etler, konserve etler, şekerlemeler, peynirler, süt ürünleri
  • Koloidal yapıyı koruyucu: Şekerlemeler, dondurmalar, buzlandırılan ürünler, donmuş tatlılar
  • Durultma ajanı: Meyve suları, şaraplar
  • Film oluşturucu: Meyvelerin kaplanması, etler
  • Koyulaştırıcı: Toz içecekler, et suyu, soslar, çorbalar, pudingler, jöleler, şuruplar, süt ürünleri
  • İşlem yardımcısı: Tatlandırıcılar, yağ, vitamin ve renklendiricilerin mikroenkapsülasyonu
  • Emülgatör: Çorbalar, soslar, tatlandırıcılar, et ürünleri, kremalar, şekerlemeler, süt ürünleri
  • Stabilizör: Krem peynirler, çikolatalı sütler, yoğurt, buzlandırılan ürünler, kremalar, donmuş tatlılar
  • Yapışma ajanı: Şekerlemeler, et ürünleri
  • Köpürmeyi sağlayıcı: Şekerlemeler, kremalar, dondurmalar
  • Kristalizasyonu düzenleyici: Dondurmalar, buzlu ürünler, donmuş tatlılar

Jelatin Üretim Koşulları

SelJel, Sel Sanayinin Balıkesir Gönen’de bulunan fabrikasında sıhhi koşullara uygun olarak kesilen %100 sığır derilerinden A tipi ve B tipi olarak üretilmektedir. A Tipi hammaddenin asitle, B Tipi ise hammaddenin kireçle ön işleme tabii tutulduğunu gösterir.

Derinin içinde bulunan kolajenden elde edilen jelatinin üretimi know-how gerektiren uzun bir süreçtir.

SelJel, AB normlarına, EC no853/2004 ve EC No2073/2005 Yönetmeliklerine uygun olarak el değmeden üretilmektedir. Üretim fabrikaya gelen hammaddelerin kesilip ön işleme alınması ile başlar. Ön işlem jelatinin üretim şeklinde göre asit veya alkali ile yapılır. Olgunlaşma döneminin ardından hammaddeler yıkanır, kaynatılır, üç farklı filtreden geçirilip, saflaştırılıp, sterilize edilir.

Sterilizasyon AB normlarının zorunlu kıldığı gibi UHT tekniği ile gerçekleştirilir. Sterilize edilen jelatin kurutmaya aktarılır ve kurutma işleminin ardından %10-12 arası neme sahip olan jelatin ara mamul olarak stoklanır.

Müşterilerimizin talepleri doğrultusunda, jelatinin kullanılacağı yere ve şekle göre, ara mamüllerden özel karışım listeleri hazırlanır, müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak özelliklerdeki jelatinler karıştırılıp öğütülerek hazırlanır.

Kalite Yönetimi

SelJel üretiminde ISO 22000 ve ISO 9001 uygulanmaktadır ve ürün, üretimin birçok aşamasında dünyaca kabul görmüş ve onaylanmış standart yöntemler ile test edilmektedir. Fabrika laboratuvarında kullanılan test metotları onaylanmış metotlardır.

Üretim esnasında başlayan laboratuar testleri ara mamule ve nihai mamullere de uygulanır. Fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik laboratuvarlarda tatbik edilen testler sonucunda uygunluğu teyit edilen ürünler müşterilerimize sevk edilir.

Test standartlarımız, ürünümüzün uygunluğunu teyit ettiği gibi, kalitemizi de garanti etmemizi sağlamaktadır. Uygunluk ve kalite, SelJel’in vazgeçilmez iki önemli unsurudur.

Helal Sertifikaları

Diyanet Yazıları